fredag 17 september 2010

Björn Sundmans blogg den 2010-09-10

Hej

Här kommer information angående en organisation som kallar sig Österåkers framtid (ÖF). Torgny Johansson, s-politiker i Österåker, tog i går initiativ till att få reda på vilka som döljer sig bakom de som kallar sig Österåkers Framtid. Vi var många som undrade vad organisation har för budskap och hur organisationen Villaägarna kan ställa sig bakom Österåkers Framtid.

Här nedan kan du läsa om Torgnys frågor och svaren från Villaägarna. Som du kommer att se så tar Villaägarna kraftfullt avstånd från att bli delaktiga i något som har och göra med ÖF.

----------------------------
Torgnys mail till Villaägarna:

Hej!
Det finns en förening i Österåker som kallar sig Österåkers framtid. Denna förening säger sig vara startad i protest mot den kraftiga utbyggnad av Österåker som M, C, Fp, Kd, Öp samt S står för.

Föreningen sammarbetar med Villaägarna och Österåkers samverkansförening bland annat i stora politiska helsidesannonser.

Min fråga är, står Villaägarna bakom denna förening och dess annonser med Villaägarna logotyp, som vilseleder befolkningen i Österåkers kommun i valspurten?

På vilket sätt kommer Villaägarna dementera detta om ni inte står bakom detta? Med förhoppning om ett snabbt och klargörande svar Socialdemokrat i Österåker som inte känner igen den bild som sprids av "Villaägarna." Torgny Johansson
--------------------------------


Torgny, Tack för ditt mail.

Skickar dig mitt svarsbrev till ordförande i Österåkers Samverkansförening samt det brev, se separat mail, som skickats till medlemmar i kommunen. Gunnar Jansson till Leif Andberg, ordförande i Österåkers Samverkansförening.

Vi har fått ett flertal reaktioner på den annons som ni har publicerad i tidningen Åkersberga Kanalen. Jag har mot denna bakgrund meddelat de medlemmar som nu vill gå ur förbundet att ert agerande tycks strida mot stadgarnas formulering om att "föreningen skall bevaka och tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i frågor som rör den kommunala planläggningen inom det geografiska verksamhetsområdet samt i övrigt arbeta enligt de stadgar och riktlinjer som gäller för förbundet".

Detta mot bakgrund av att ni i annonsen lyfter fram argument om rimliga resurser till skolor och dagis, samt näringspolitik. Det är dessutom något märkligt när en villaägareförening pläderar för ökat byggande av hyresrätter.

Vi har också meddelat att Villaägarnas Riksförbund inte står bakom kampanjen, att föreningen är en egen juridisk person och att de medlemmar som vill gå ur på grund av annonsen alltid har möjlighet att vara direktansluten medlem i Villaägarna.

Med vänlig hälsning
Gunnar Jansson
Förbundsordförande
Villaägarnas Riksförbund
Box 7118
192 07 Sollentuna
Besöksadress: Johan Berndesväg 8-10