tisdag 24 augusti 2010

Björn Sundmans blogg 100824

Behov av en regional spårtrafik till Stockholm Nordost

Stockholm Nordost är ett organ som arbetar för olika former av förbättringar i Nordostsektorn. Det är kommunerna Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Under ett antal år så har Stockholm Nordost arbetat tillsammans för att få en region som gäller idag och i framtiden. I en "Vision Stockholm Nordost" har kommunerna antagit ett mål att befolkningen i Nordostsektorn ska växa med 100.000 invånare till att bli 320.000 under perioden 2000 - 2030. Ambitionen innebär också att antalet arbetstillfällen från 40.000 till 120.000 under samma period.

Stockholm Nordost fick - vid ett möte med tjänstemän från Trafikverket - meddelade Trafikverket att det nu genomfört en uutredning rörande omstruktureringen av Sth Central som visar på att det finns frigjord kapacitet för den norr ifrån kommande trafiken. Trafikverket anser att den nuvarande trafiken skall gå i förhand. Det betyder att de anser att Roslagspilen inte kan komma in till Sth C!

Det kan Stockholm Nordost inte acceptera!

Sth Nordosts önskemål är att infrastrukturministern nu ger direktiv till Trafikverket att fortsätta utreda möjligheterna för Sth Nordost att kopplas till det regionala spårnätet. Detta för att sektorna ska kunna genomföra den kraftiga tillväxt av bostäder och arbetsplatser som efterfrågas på ett för miljön och klimatet hållbart sätt.

Nu återstår om infrastrukturministern tar utmaningen.

Min förhoppning är att regeringsbytet - som många av oss hoppas på - ska visa på en positivare attityd till Nordostsektorn! Det är mindre än en månad kvar till valet. Då kan det bli ordning på Nordostsektorns rättmätiga krav.